Vlooien

Vlooien zijn veelvoorkomende, bloedzuigende parasieten. De vlo zelf komen wij tegen op onze huisdieren, de eitjes en larven zitten in de omgeving.
Elke vlo die op uw dier zit, produceert per dag tientallen eitjes. De ontwikkeling van eitje tot vlo kan van 14-140 dagen duren. Larven zullen zich verstoppen in kieren, naden en tapijt. Een veelvoorkomende denkfout is dat er in de winter geen vlooien voorkomen.
Doordat wij binnenshuis het hele jaar door een aangename temperatuur hebben voor vlooien, kunnen zij zich dus ook gedurende het hele jaar ontwikkelen.

Het is niet altijd direct duidelijk zichtbaar of uw huisdier vlooien met zich meedraagt. Dieren die niet gevoelig zijn, zullen misschien een enkele keer krabben.
Dieren met een vlooienallergie zullen echter flinke jeuk laten zien, korstjes op de lage rug en kaalheid.

Om een vlooienbesmetting vast te stellen of uit te sluiten bij uw huisdier, kunt u uw dier kammen met een vlooienkam.
De vlo zelf wordt niet altijd gevonden. Wel kamt u vaak de vlooienpoepjes uit de vacht, deze zijn zichtbaar als zwarte spikkeltjes.
Bij dieren met een heftige vlooienallergie wordt het bewijs voor de aanwezigheid van vlooien soms niet gevonden, omdat de dieren door hun heftige poetsgedrag het bewijs al hebben weggewerkt.

Het behandelen van een vlooienbesmetting is vaak tweeledig:

  1. Behandelen van alle dieren in het huishouden.
    LET OP: er is enige mate van resistentie waargenomen voor een verscheidenheid aan vlooienmiddelen. Voor een advies op maat kunt u het beste contact met onze praktijk opnemen.
  2. Behandelen van de omgeving.
    LET OP: sommige omgevingssprays zijn toxisch voor katten!

Naast deze behandelingen, is het verstandig om goed te stofzuigen en vloerkleden en dekens te wassen.
Het regelmatig blijven kammen van uw dier geeft u een beeld van de ernst van de vlooienbesmetting.

Aangezien de cyclus van een ei -> vlo tot 140 dagen kan duren, wordt het aangeraden om uw dier het hele jaar rond preventief te behandelen tegen vlooien.