pup

Vaccinaties

Om ervoor te zorgen dat uw pup gezond blijft, is het belangrijk om de pup al op jonge leeftijd te laten vaccineren tegen een aantal zeer besmettelijke ziekten. Wij vaccineren volgens een specifiek vaccinatieschema. Dit houdt in dat de pup op 6, 9 en 12 weken gevaccineerd wordt. In de meeste gevallen zal de eerste vaccinatie al gegeven zijn vóórdat de pup bij u in huis komt.
De ziekten waartegen gevaccineerd wordt zijn:

  • pup 6 weken: parvo en hondenziekte
  • pup 9 weken: parvo en leptospirose (ziekte van Weil)
  • pup 12 weken:
  • ‘grote cocktail’: parvo, hondenziekte, leptospirose (ziekte van Weil), virale hepatitis, parainfluenza kennelhoest neusdruppel, geeft een langdurige bescherming tegen kennelhoest

De eerstvolgende vaccinatie wordt een jaar na de laatste puppy-vaccinatie gegeven: grote cocktail en kennelhoest. Vervolgens wordt de hond jaarlijks ‘op maat’ gevaccineerd, waarbij afwisselend de kleine en de grote cocktail worden toegediend.

Ontworming

Vrijwel alle pups worden door hun moeder met spoelwormen besmet tijdens de dracht en via de moedermelk. Pups kunnen van een worminfectie behoorlijk ziek worden en een verminderde weerstand krijgen, waardoor ze vatbaarder worden voor andere ziektes. Omdat vrijwel elke pup geboren wordt met een spoelworm besmetting, is het belangrijk dat de pup al in het nest ontwormd wordt. Wanneer de pup het nest verlaten heeft, kan besmetting optreden door het oplikken van wormeitjes uit het milieu. Behalve voor de pup zelf, zijn wormeitjes ook besmettelijk voor mensen, met name voor kinderen. De wormeitjes zijn zo klein dat deze met het blote oog niet zichtbaar zijn. Door uw pup regelmatig te ontwormen zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk besmettelijke wormeitjes in het milieu terecht komen en draagt u bij aan een goede volksgezondheid.

Ontwormingsschema pup: op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Vervolgens maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. De rest van het leven 4 keer per jaar.

Vlooienbestrijding

Vlooien veroorzaken jeuk, haarverlies en ontstekingen in de huid. Doordat vlooien bloed zuigen, gaat de conditie achteruit. Dit zal bij pups eerder het geval zijn dan bij volwassen dieren. Vlooien kunnen ook de lintworm overbrengen op uw pup.

Het is verstandig uw pup te behandelen met een antivlooienmiddel, ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u dat de pup last van jeuk krijgt, tevens voorkomt u een vlooienplaag bij u in huis.

Om uw pup te beschermen tegen vlooien zijn er diverse middelen verkrijgbaar. Een eenvoudige en doeltreffende manier van vlooienbestrijding is de ‘spot-on’ methode: hierbij brengt u een pipet met vloeistof rechtstreeks aan op de huid van uw pup. Ons advies is om maandelijks een pipet toe te dienen.

Tekenbestrijding

Teken zijn bloedzuigende parasieten die het gehele jaar voor kunnen komen. Ze worden het meeste gezien vanaf het vroege voorjaar tot en met de herfst (maart-oktober). Een teek kan een plaatselijke ontsteking van de huid veroorzaken op de plek waar hij vastgehecht zit.

Daarnaast kunnen teken ook diverse ernstige ziektes overbrengen, zoals Babesiose en de ziekte van Lyme. Controleer uw pup daarom regelmatig op de aanwezigheid van teken. Vindt u een teek op uw pup, dan dient deze direct en in zijn geheel verwijderd te worden.

Om uw pup te beschermen tegen teken zijn er diverse middelen verkrijgbaar. Een eenvoudige en doeltreffende manier is de ‘spot-on’ methode: hierbij brengt u een de vloeistof vanuit een pipet rechtstreeks aan op de huid van uw pup. Ons advies is om maandelijks een pipet toe te dienen.

Chippen

Vooralsnog is de overheid van plan om chippen voor alle honden in Nederland verplicht te stellen vanaf het najaar van 2011. Neemt u uw pup mee naar het buitenland, dan heeft de pup nu al verplicht een chip nodig.

Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan in geval van vermissing gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Het registratienummer wordt afgelezen met een elektronische chip-lezer en de bijbehorende gegevens zijn via de databank direct beschikbaar. Zo is het dier snel en eenvoudig te identificeren.

De microchip, zo groot als een rijstkorrel, wordt met een injectienaald tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht en bevat een uniek registratienummer. Het dier heeft er geen last van en kan de chip nooit verliezen. Eenmaal ingebracht is de chip onzichtbaar en gaat een dierenleven lang mee.

Sterilisatie

Er is altijd veel discussie over het wel of niet steriliseren van teefjes. Het medische advies is eenvoudig: Wilt u geen nestje, dan is het beter voor de gezondheid van uw hond om haar te steriliseren. De voornaamste medische reden om een teefje te steriliseren is het voorkómen van melkklier tumoren. Oudere teefjes die niet gesteriliseerd zijn ontwikkelen, vaak na schijndracht, baarmoederontstekingen. Het voorkómen van schijndracht, geen loopsheid en geen nestjes zijn voor u als eigenaar ook nog grote voordelen.

Het beste tijdstip voor de sterilisatie is 2 tot 3 maanden na de start van de eerste loopsheid. Honden van kleine rassen, lichter dan 10 kilo, kunnen ook vóór de eerste loopsheid worden geopereerd. Uw hond moet in verband met de narcose minimaal 6 maanden oud zijn. Voor advies over het ideale moment van steriliseren kunt u ons om advies vragen. Voor informatie over hoe de sterilisatie wordt uitgevoerd klikt u hier.

Castratie

De meeste reuen worden gecastreerd in verband met dominantie. Deze dominantie neemt flink af na een castratie. Andere redenen zijn voorhuid ontstekingen (“de pus-piemel”) of prostaat problemen. Als uw hond geen last heeft van deze problemen is er geen duidelijk gezondheids-voordeel van een castratie. Normaal gesproken adviseren wij dus niet standaard om een reu te laten castreren.

Voeding

Pups kunnen erg actief zijn: ze verkennen de hele dag spelenderwijs hun omgeving en alle nieuwe indrukken moeten worden verwerkt. Tegelijkertijd moet een pup nog groeien en heeft dus veel energie nodig. Daarom is het belangrijk om een pup de juiste hoeveelheid voeding te geven met de juiste samenstelling aan voedingsstoffen.

Niet alle hondenvoedingen zijn geschikt voor pups, daarom zijn er speciale puppyvoedingen ontwikkeld. Bovendien verschilt de behoefte aan energie en aan bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium, voor pups van grote of juist kleine rassen. Dit heeft alles te maken met een gezonde groeisnelheid van botten en spieren, een glanzende vacht een goede spijsvertering.

Wij geven u graag advies over de juiste voeding voor uw pup.

Gedrag en beweging

De eerste levensweken van een pup bestaan uit slapen, eten en groeien. Als de pup een paar weken oud is zal er langzamerhand steeds meer aandacht voor de omgeving komen en gaat de pup, van nature nieuwsgierig, op ontdekkingsreis.

Op het moment dat de pup bij u in huis komt is deze ontdekkingsreis nog in volle gang en worden er iedere dag weer nieuwe indrukken verwerkt. Een pup zal daarom veel meer rust en slaap nodig hebben dan een volwassen hond. Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt en erop let dat de pup niet oververmoeid raakt dankzij zijn eigen enthousiasme. Meestal zal de pup het vanzelf aangeven als hij of zij rust nodig heeft.

Het beste kunt u de pup meerdere keren per dag kort uitlaten. Een richtlijn voor de duur van de wandeling: de leeftijd van de pup in weken staat voor het aantal minuten dat de wandeling mag duren. Voor een pup van 10 weken is een wandeling van 10 minuten dus vaak al voldoende.

Gebit

Tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden heeft een pup nog een melkgebit. Vanaf de leeftijd van 3-4 maanden wordt dit gebit gewisseld voor een blijvend gebit. Het kan gebeuren dat er tijdens het wisselen een of meer melktanden blijven staan. Sommige rassen hebben meer aanleg voor het ontwikkelen van een onder- of overbeet.

Het is verstandig om uw pup al op jonge leeftijd te wennen aan tanden poetsen: met regelmatig onderhoud kunnen gebitsproblemen op latere leeftijd worden voorkomen.

Verzekeren

Steeds meer mensen laten tegenwoordig hun huisdier verzekeren – een verstandige keuze! Wanneer u uw pup al op jonge leeftijd verzekert, is de premie het laagst. Uiteraard spaart u premie uit door pas later te gaan verzekeren, maar door de hogere premie, is vanaf jonge leeftijd verzekeren meestal toch voordeliger. Door uw pup te verzekeren spaart u als het ware voor onverwachte ziektekosten. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van een verzekering voor uw hond.