Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt, net als bij mensen, veroorzaakt door de Borrelia bacterie welke wordt overgedragen door besmette teken.

In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met deze bacterie. In Frankrijk en andere Zuid-Europese landen loopt dit percentage op tot 50%.

Infectie en klachten
Wanneer een hond gebeten wordt door een besmette teek, zal de bacterie door het speeksel van de teek in de huid van de hond komen. Hier vermenigvuldigt hij zich eerst en zal daarna het hele lichaam doorgaan. De bacterie gaat voornamelijk naar spieren (waaronder het hart), gewrichten en het zenuwweefsel.

De klachten kunnen soms pas maanden na een tekenbeet ontstaan. Een hond met de ziekte van Lyme heeft vaak koorts, is lusteloos, wil niet graag eten en kan pijnlijke gewrichten hebben. Bij mensen is de rode kring rond de tekenbeet een bekend verschijnsel, bij honden ontstaat deze helaas niet.

De behandeling is een langdurige antibioticakuur (minstens 1 maand) en ondanks een goede behandeling kan de hond besmet blijven en levenslang klachten houden.