Kennelhoest of besmettelijke hondenhoest

Kennelhoest is een veel voorkomende aandoening bij honden, het is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende veroorzakers van voorste luchtweginfecties. Kennelhoest is erg besmettelijk en wordt ook wel “besmettelijke hondenhoest” genoemd.
Kennelhoest kan veroorzaakt worden door een virus (Para-influenza), maar ook door een bacterie (Bordetella bronchiseptica).

Symptomen
Een hond met kennelhoest zal vaak (maar niet altijd) hoesten. Een ernstige hoest kan ervoor zorgen dat de hond ook gaat kokhalzen en soms zelfs zal overgeven.
Eigenaren geven vaak aan dat het net lijkt alsof er iets vast zit in de keel van hun hond.
Sommige honden hebben een snotneus en ontstoken ogen.
Meestal hebben de honden geen koorts en willen ze normaal eten en drinken.
Een enkele hond kan een longontsteking ontwikkelen. De ernst van de ziekte hangt voor een groot deel af van de weerstand van de patiënt. Door uw hond te vaccineren, kan de weerstand aanzienlijk verbeterd worden.

Hoe raakt mijn hond besmet?
Kennelhoest wordt overgedragen door direct contact met een besmette hond en indirect via de lucht of via contact met neusuitvloeiing dat in de omgeving aanwezig is. De verschijnselen van kennelhoest treden vaak pas na 3-10 dagen op. Een veelvoorkomende misvatting is dat honden kennelhoest enkel kunnen oplopen in een kennel. De naam “kennelhoest” is afgeleid van het feit dat er in een kennel een hogere infectiedruk is, vanwege het grote aantal honden dat bij elkaar in een kleine ruimte zit.

Diagnose
De diagnose kennelhoest wordt gesteld op basis van de klinische verschijnselen en uitkomsten van het lichamelijk onderzoek.

Behandeling
Een belangrijk aspect van de behandeling van een hond met kennelhoest is rust. Bij het uitlaten wordt de voorkeur gegeven voor een borsttuig t.o.v. een halsband, omdat de halsband druk kan geven op het gevoelige keelgebied.
Soms zal de hond medicatie nodig hebben. Dit is afhankelijk van de ernst van de verschijnselen en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek.
Indien de hond niet herstelt of zieker wordt, wordt er verder onderzoek uitgevoerd. Vaak bestaat dit in eerste instantie uit een röntgenfoto. Soms een bronchoscopie.

Voorkomen
De vaccinatie voor kennelhoest vindt plaats via een druppel in de neus. De neusenting kan al bij jonge pups vanaf 9 weken leeftijd worden gegeven.
De vaccinatie tegen kennelhoest geeft geen 100% bescherming maar zorgt er wel voor dat de infectie minder ernstig verloopt en uw dier minder ziek wordt. Daarnaast zijn er nog andere ziekteverwekkers die dezelfde klachten kunnen veroorzaken.

Besmettelijk voor mensen?
Over het algemeen is kennelhoest voor mensen ongevaarlijk. Echter, in zeldzame gevallen kunnen mensen die chronische luchtwegproblemen hebben of een slechte weerstand, ziek worden van de Bordetella-bacterie.