Swiffer

Vaccinaties

Om ervoor te zorgen dat uw kitten gezond blijft, is het belangrijk om het kitten al op jonge leeftijd te vaccineren. Dit om de kat te beschermen tegen kattenziekte en niesziekte. Beide ziekten worden veroorzaakt door een virus. Als een niet-gevaccineerd kitten in contact komt met een van deze ziekteverwekkers dan kunnen er behoorlijk heftige ziekteverschijnselen optreden.

Het kitten dient tegen beide ziektes tweemaal gevaccineerd te worden, met drie weken tussen de eerste en de tweede vaccinatie. Het beste moment om het kitten te laten vaccineren is op 9 weken en op 12 weken leeftijd. Soms zal de eerste vaccinatie al gegeven zijn vóórdat het kitten bij u in huis komt.

De eerstvolgende vaccinatie tegen nies- en kattenziekte dient een jaar na de laatste kitten-vaccinatie te worden gegeven. Vervolgens wordt de kat jaarlijks ‘op maat’ gevaccineerd, waarbij er tegen niesziekte jaarlijks en tegen kattenziekte iedere 2 jaar wordt gevaccineerd.

Ontworming

Vrijwel alle kittens worden door hun moeder met spoelwormen besmet via de moedermelk. Kittens kunnen van een worminfectie behoorlijk ziek worden en een verminderde weerstand krijgen, waardoor ze vatbaarder worden voor andere ziektes. Omdat vrijwel ieder kitten al op jonge leeftijd in aanraking komt met spoelwormen, is het belangrijk dat het kitten al in het nest ontwormd wordt. Wanneer het kitten het nest verlaten heeft, kan besmetting optreden door het oplikken van wormeitjes uit het milieu. Behalve voor het kitten zelf, zijn wormeitjes ook besmettelijk voor mensen, met name voor kinderen. De wormeitjes zijn zo klein dat deze met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Door uw kitten regelmatig te ontwormen zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk besmettelijke wormeitjes in het milieu terecht komen en draagt u bij aan een goede volksgezondheid.

Ontwormingsschema kitten: op de leeftijd van 4, 6 en 8 weken. Vervolgens maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. De rest van het leven 4 keer per jaar.

Vlooienbestrijding

Vlooien veroorzaken jeuk, haarverlies en ontstekingen in de huid. Doordat vlooien bloed zuigen, gaat de conditie achteruit. Dit zal bij kittens eerder het geval zijn dan bij volwassen dieren. Vlooien kunnen ook de lintworm overbrengen op uw kitten.

Het is verstandig uw kitten te behandelen met een antivlooienmiddel, ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u dat het kitten last van jeuk krijgt, tevens voorkomt u een vlooienplaag bij u in huis.

Om uw kitten te beschermen tegen vlooien zijn er diverse middelen verkrijgbaar. Een eenvoudige en doeltreffende manier van vlooienbestrijding is de ‘spot-on’ methode: hierbij brengt u een pipet met vloeistof rechtstreeks aan op de huid van uw kitten. Ons advies is om maandelijks een pipet toe te dienen.

Chippen

Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan in geval van vermissing gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Het registratienummer wordt afgelezen met een elektronische chip-lezer en de bijbehorende gegevens zijn via de databank direct beschikbaar. Zo is het dier snel en eenvoudig te identificeren.

De microchip, zo groot als een rijstkorrel, wordt met een injectienaald tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht en bevat een uniek registratienummer. Het dier heeft er geen last van en kan de chip nooit verliezen. Eenmaal ingebracht is de chip onzichtbaar en gaat een dierenleven lang mee.

Sterilisatie

Als u geen nestje wilt, raden wij u aan uw poes te laten steriliseren. De krolsheid is meestal zeer vervelend voor de poes maar ook voor de eigenaar. Vanaf het voorjaar kan een poes continu krols zijn. Ook bij de poes kan niet steriliseren op latere leeftijd voor melklijst tumoren zorgen. Er zijn geen nadelen aan de sterilisatie voor de gezondheid van de poes. De beste leeftijd is vanaf 6 maanden. Poezen hebben na een sterilisatie een andere voedingsbehoefte, wij kunnen u hierover adviseren zodat uw poes niet te dik wordt.

Castratie

Als u geen fokkater heeft, raden wij u aan uw kater te laten castreren. Veel katers gaan vanaf een leeftijd van 6 maanden “sproeien”. Dit betekent dat ze in huis plassen om hun territorium af te bakenen, dit geeft een behoorlijke stank. Dit gedrag kan worden voorkomen door uw kater te castreren. Als uw kater eenmaal sproeit gaat het vaak maar niet altijd over door een castratie. Ook katers hebben een andere voedingsbehoefte na de castratie, als u hier rekening mee houdt wordt uw kater niet te dik!

Voeding

Kittens kunnen erg actief zijn: ze verkennen de hele dag spelenderwijs hun omgeving en alle nieuwe indrukken moeten worden verwerkt. Tegelijkertijd moet een kitten nog groeien en heeft dus veel energie nodig. Daarom is het belangrijk om een kitten de juiste hoeveelheid voeding te geven met de juiste samenstelling aan voedingsstoffen. Niet alle kattenvoedingen zijn geschikt voor kittens, daarom zijn er aparte kittenvoedingen ontwikkeld. Deze zijn speciaal samengesteld voor een optimale groeisnelheid van botten en spieren, een glanzende vacht en een goede spijsvertering. Wij geven u graag advies over de juiste voeding voor uw kitten.

Gedrag en beweging

De eerste levensweken van een kitten bestaan uit slapen, eten en groeien. Als het kitten een paar weken oud is zal er langzamerhand steeds meer aandacht voor de omgeving komen en gaat het kitten, van nature nieuwsgierig, op ontdekkingsreis.

Op het moment dat het kitten bij u in huis komt is deze ontdekkingsreis nog in volle gang en worden er iedere dag weer nieuwe indrukken verwerkt. Een kitten zal daarom meer rust en slaap nodig hebben dan een volwassen kat. Meestal zal het kitten het vanzelf aangeven als hij of zij rust nodig heeft.

Gebit

Tot de leeftijd van ongeveer 7 maanden heeft een kitten nog een melkgebit. Vanaf de leeftijd van 4-5 maanden wordt dit gebit gewisseld voor een blijvend gebit. Het kan gebeuren dat er tijdens het wisselen een of meer melktanden blijven staan, terwijl de nieuwe blijvende tand al in aantocht is. Om te voorkomen dat er hierdoor een afwijkende stand van de blijvende tand optreedt, wordt meestal geadviseerd om het melktandje te verwijderen.

Het is verstandig om uw kitten al op jonge leeftijd te laten wennen aan tanden poetsen: met regelmatig onderhoud kunnen gebitsproblemen op latere leeftijd worden voorkomen.

Verzekeren

Steeds meer mensen laten tegenwoordig hun huisdier verzekeren – een verstandige keuze! Wanneer u uw kitten al op jonge leeftijd verzekert, is de premie het laagst. Uiteraard spaart u premie uit door pas later te gaan verzekeren, maar door de hogere premie, is vanaf jonge leeftijd verzekeren meestal toch voordeliger. Door uw kitten te verzekeren spaart u als het ware voor onverwachte ziektekosten. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van een verzekering voor uw kat.