Mensen en katten leven al bijna 2000 jaar samen en toch zien we de kat nog altijd als een raadselachtig en mysterieus wezen. Er wonen momenteel ruim 3 miljoen katten in Nederland, waarmee de kat het populairste huisdier in ons land is. We denken dat een kat gelukkig is als hij voldoende te eten heeft en een warm mandje om in te slapen, maar is dat ook zo? Een goede sociale ontwikkeling van een kitten in het nest is erg belangrijk om probleemgedrag te voorkómen. Uw kat geeft door middel van lichaamstaal aan hoe hij zich voelt. Het is leerzaam en altijd leuk om op dit gedrag van uw kat te letten.

De ontwikkeling van een kitten

Kittens worden blind en doof geboren. In de eerste twee levensweken slapen en drinken ze voornamelijk. Na 10-14 dagen gaan de ogen open. Daarmee worden ze minder afhankelijk van de moeder. De eerste drie maanden zijn zeer belangrijk voor de socialisatie en sociale ontwikkeling van een kitten. We spreken van een eerste socialisatiefase van 4-7 weken leeftijd waarbij het kitten moet wennen aan prikkels in de omgeving. De tweede socialisatiefase loopt van 8-14 weken leeftijd waarbij de sociale vaardigheden worden verfijnd.

Socialisatie is het leren wennen aan nieuwe prikkels, zoals mensen, andere dieren, geluiden, vervoerd worden in een mandje of reizen in een auto. Is een kitten onvoldoende gesocialiseerd, bijvoorbeeld omdat het te vroeg uit het nest is gehaald, dan kan het zijn leven lang angstig blijven, aanpassingsproblemen hebben of zelfs agressief worden. Haal een kitten daarom nooit te vroeg bij de moeder weg, want het moet minimaal een deel van die tweede socialisatieperiode in het nest door kunnen brengen. De wettelijke minimumleeftijd voor het verlaten van het nest is weliswaar 7 weken, maar de voorkeur van vrijwel alle deskundigen is minimaal 9-10 weken leeftijd. Alleen dan heeft het kitten nog een opvoeding door de moeder en leert het zijn grenzen kennen in de omgang met broers en zussen.

Lichaamstaal

Uw kat communiceert met u door lichaamstaal te gebruiken: zijn houding, stand van de oren, snorharen en vacht en vocaliseren op verschillende manieren.

Normaal, angstig en agressief.

normaalkat  bange-kat  agressieve-kat

 

Spelen met uw kat

    • De kat is en blijft een jager, ook de binnenkat. Bij het jagen hoort ook verstoppen en op de loer liggen. U kunt goedkoop en makkelijk nieuwe plekjes creëren waarvan de meeste katten, zeker op jonge leeftijd, dankbaar gebruik zullen maken.
    • Gooi uw kartonnen doos na het doen van de boodschappen niet meteen weg. Zet het eens gevuld met proppen kranten midden in de kamer. De meeste katten zullen meteen op onderzoek uitgaan! Ook een papieren tas zal de meeste katten wel nieuwsgierig maken.
    • Een krabpaal is een ‘must’ voor alle katten. Niet alleen vanwege het kunnen krabben maar ook voor het overzicht dat de kat hiermee krijgt over ‘zijn territorium’. Katten zitten heel graag hoog, bij voorkeur hoger dan de mensen die in dezelfde ruimte leven. Behalve een krabpaal kunt u planken met tapijt bekleden en deze schuin tegen de muur monteren, eindigend met een plateau. Een dergelijke hoogzit zal door uw kat enorm gewaardeerd worden.
    • Samen met uw kat spelen is erg leuk. Hiervoor heeft men niet meer nodig dan bijvoorbeeld een prop kranten- of cadeaupapier met een touw eromheen.
    • De kat uit haar dak terwijl u in uw luie stoel zit? Spelen met een laserlampje maakt zeker de tijger los in uw kat!
    • Geen tuin, maar wel een balkon? Geef uw kat dan ‘buiten’ door het balkon katveilig te maken door deze rondom te beschermen met gaas. Als uw kat vanaf dit nieuwe plekje over de balustrade kan kijken wordt dit gegarandeerd een kattenleven lang op prijs gesteld.
    • Als u uw kat wilt laten spelen met snoepjes dan kunt u zijn brokjes eens door de kamer gooien. In de dierenwinkel is speelgoed verkrijgbaar waarin u brokjes kunt verstoppen. Zorgt u ervoor dat u de kat niet teveel geeft door zijn dagelijkse portie brokjes hiervoor te gebruiken.

Voor nog meer leuke en leerzame tips kijkt u op http://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/tips.htm
Deze tekst is samengesteld in samenwerking met kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts van Praktijk voor Kattengedrag www.praktijkvoorkattengedrag.nl