Overgewicht – het Slimfit programma

Geregeld zien wij patiënten met overgewicht in de praktijk. Er zijn veel goede redenen om uw dier te laten afvallen: u kunt pijn door gewrichtsproblemen of ziektes zoals hartaandoeningen en suikerziekte voorkomen. Vaak kunnen klachten weer compleet verdwijnen nadat een huisdier is afgevallen. Soms is het niet makkelijk om uw huisdier af te laten vallen. Het lichaam gaat op een ‘noodrantsoen’ over, en kan het heel lang duren voordat de vetreserves worden aangesproken. Na enkele weken zijn dieren soms zelfs aangekomen in plaats van afgevallen! Uiteraard helpt dit niet om gemotiveerd aan de slag te gaan. Voorkom dit en laat u helpen! Heel graag begeleiden wij u bij het gecontroleerd laten afvallen van uw hond of kat.

Het Slimfit programma:

Bij het Slimfit-programma wordt een speciaal dieet gebruikt van Royal Canin dat, dankzij het hoge vezelgehalte van de speciale brokjes, de maaglediging vertraagt en het volume van de maaginhoud vergroot. Hierdoor wordt een verzadigd gevoel bevorderd. We maken op de kliniek gebruik van een computerprogramma waarin we alle belangrijke gegevens van een patiënt vermelden, zoals; leeftijd, ras, geslacht en wel/niet gecastreerd of gesteriliseerd. Het huidige gewicht wordt genoteerd, evenals het streefgewicht. De computer berekent precies wat de voedingsbehoefte is van uw huisdier en hoeveel gram brokjes hij per dag mag eten. Deelnemers aan het Slimfit-programma krijgen een ‘activity’-bal cadeau, waar brokjes in gestopt kunnen worden, en het baasje krijgt een weegschaal, om het eten af te kunnen wegen. Wekelijks komt u met uw dier naar de kliniek om het gewicht te controleren.

Het computerprogramma helpt daarbij om de voortgang van het afvalproces te berekenen en het streefgewicht kan eventueel worden bijgesteld.

Indien u benieuwd bent of uw huisdier het juiste gewicht en lichaamsconditie heeft, bent u van harte welkom om langs te komen in onze kliniek. Als u het Slimfit-programma gaat volgen maken wij een foto van uw huisdier aan het begin én bij het bereiken van het streefgewicht. Zo heeft u een bewijs van het mooie resultaat. Aan het volgen van het Slimfit-programma en de begeleiding hierbij van de assistente zijn geen kosten verbonden.

Tips bij het laten afvallen van uw huisdier:

  • Geef uw hond of kat een afgewogen hoeveelheid voeding per dag.
  • Weeg uw hond regelmatig, bij voorkeur elke maand. U kunt uw dier altijd bij ons in de kliniek komen wegen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  • Let op de tussendoortjes! “Hij krijgt niets, alleen maar een stukje kaas of een koekje bij de koffie… “. Dit stukje kaas of koekje, omgerekend naar het formaat van uw (kleine) hond of kat kan vergelijkbaar zijn met een Cheeseburger, die hij extra oppeuzelt. Niet echt bevorderlijk voor de slanke lijn. Als u uw hond of kat een tussendoortje geeft, geef hem dan minder van de vaste afgewogen maaltijden.
  • Beweging is heel belangrijk voor het halen van het streefgewicht. Denk daarbij met name aan onbelaste beweging (naast de fiets lopen, zwemmen e.d.) of gewoon wat vaker en langer wandelen per dag. Dit is beter dan bijvoorbeeld heel veel ballen gooien, wat pijnlijkheid aan de gewrichten kan veroorzaken.
  • Een veel gebruikte en goedkope methode om uw huisdier te laten afvallen, is het vervangen van brokken door sperziebonen. Deze methode werkt meestal alleen als een hond weinig hoeft af te vallen. Denkt u eraan dat sperziebonen geen voedingswaarde hebben en dat op den duur een tekort aan voedingsstoffen in het lichaam kan optreden. Daarnaast gaat de hond vaak bedelen, omdat hij weer snel honger heeft.