de voedselpyramide, veel hooi en groenvoer, een eetlepel biks per kilo konijn

Gezonde voeding voor het konijn

De gezondheid van een konijn is voor een groot deel afhankelijk van de voeding die we geven. Veel problemen, zoals onvoldoende werking van de darmen en het ontstaan van gebitsproblemen, kunnen geheel of gedeeltelijk voorkomen worden door het geven van goede voeding. Een gezond dieet bestaat uit onbeperkt hooi, een afgewogen hoeveelheid droogvoer en verschillende soorten groenvoer en/of fruit.

Hooi

Hooi vormt de basis van de voeding. Het is zeer vezelrijk en is essentieel voor een goede darmwerking. Door het dagelijks aanbieden van voldoende vers hooi is er minder kans op vorming van haarballen of plakpoep en andere maagdarmproblemen. Voldoende hooi betekent dat een konijn dag en nacht over hooi moet kunnen beschikken. Verdeel het hooi goed: stop wat hooi in een ruif, maar zorg ook dat er wat hooi vrij in het hok ligt. Konijnen vinden het vaak lekker om in het hooi te zitten terwijl zij aan het eten zijn. Ververs het hooi dagelijks!

Droogvoer: brokjes

Meestal wordt er een mengsel van granen aan het konijn gegeven. Konijnen zoeken daar de lekkerste hapjes uit en laten de (biks)brokjes – waar juist de goede voedingsstoffen inzitten – staan. Daarom is het beter brokjes te geven die allemaal hetzelfde zijn, dan krijgt het konijn de juiste voedingsstoffen binnen. De ‘Trovet Rabbit’ pelletvoeding heeft een goede samenstelling, is zeer smakelijk en bevat in tegenstelling tot de gewone biks veel vezels. ‘Trovet Rabbit’ voldoet aan alle eisen en is bij ons verkrijgbaar. Een konijn mag 20-25 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht per dag eten, verdeeld over een portie ’s morgens en ‘s avonds. Jonge dieren tot 6 maanden en drachtige konijnen hebben relatief iets meer brokjes nodig.

Groenvoer

Groenvoer is een belangrijke aanvulling op hooi. Het beste is om een konijn een variatie van kleine beetjes vers groenvoer aan te bieden. Konijnen kunnen diarree krijgen van bepaalde soorten groente, zeker als de hoeveelheid die gegeven wordt te groot is. Konijnen zijn dol op oa. paardenbloemblaadjes, peterselie, wortels, andijvie, broccoli, sla, venkel, bleekselderij, selderieknol, het loof van wortelen. Daarnaast hoort een konijn natuurlijk gras te eten. Het mooiste is het als een konijn in een ren zelf gras van de grond kan knabbelen. Gemaaid gras mag u niet aan uw konijn geven, dan kan uw konijn last van een gasophoping krijgen. Groenten die u niet daarnaast moet geven zijn: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, maïs en rauwe aardappelen en een teveel aan koolsoorten.

Verwennerij

Fruit is lekker als verwennerij. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, kers, kiwi, eigenlijk alles wat hij lekker vindt, eten.
Geef fruit wel met mate, aangezien er erg veel suikers in zitten.

Water

Zorg elke dag voor vers en schoon drinkwater, ook als het konijn een drinkfles heeft. Een konijn drinkt ongeveer 50 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag. Maar sommige konijnen spelen met hun waterfles of drinken meer uit verveling. Erg veel drinken kan op gezondheidsproblemen duiden.