Wat gebeurd er bij een endoscopisch onderzoek?

Via een endoscopisch onderzoek kan op een vrijwel pijnloze, niet invasieve (geen operatie) manier en deel van het maagdarm-stelsel van uw hond of kat worden onderzocht. De endoscoop bestaat uit een flexibele slang van 1,4 meter lengte. In het uiteinde van de slang zit een camera, hiermee wordt digitaal een beeld naar de monitor gestuurd waarop de maag of de darmen van uw dier te zien zijn. Deze techniek (videoscopie) geeft een veel beter beeld dan de wat oudere techniek waarbij door een glasvezel wordt gekeken.

Endoscopisch onderzoek is niet erg belastend

Omdat we aan een dier niet kunnen vragen om stil te blijven liggen moet deze ingreep onder een lichte narcose plaatsvinden. Deze narcose hoeft niet erg diep te zijn omdat de ingreep zelf geen pijn doet. Vergeleken met een operatieve ingreep is endoscopische behandeling veel minder ingrijpend voor uw huisdier

Wanneer is enoscopisch onderzoek noodzakelijk

Endoscopisch onderzoek kan nodig zijn omdat uw dier al korte of langere tijd aan het braken of aan de diarree is. Ook kan het zijn dat u heeft gezien dat uw hond een voorwerp heeft opgegeten en nu braakt (of nog niet). Door endoscopie kan een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld een stuk tennisbal, uit de maag worden verwijderd zonder operatie. Via endoscopisch onderzoek kan de binnenzijde van de maag, de twaalfvingerige darm (duodenum) en het colon in beeld worden gebracht. Zo kunnen wij ontstekingen, poliepen of tumoren zien. Als dat nodig is kunnen er biopten genomen worden.

Uw huisdier mag meestal meteen weer mee naar huis

Vaak worden er naast het endoscopisch onderzoek ook nog andere onderzoeken gedaan, zoals bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek. In de meeste gevallen kan uw huisdier na de ingreep gewoon weer naar huis.