Starre/rigide endoscopie en flexibele endoscopie

Bij starre endoscopie wordt gebruik gemaakt van een rigide endoscoop. Dit is in principe een stevige metalen huls met daarin de lenzen om het beeld te verkrijgen. Met een rigide endoscoop kan bijvoorbeeld de neus of de blaas goed in beeld gebracht worden. Zo kan een diep zittende grasaar goed worden verwijderd.

Een grasaar die uit de neus is verwijderd

Een grasaar

Bij flexibele endoscopie kan met het endoscopisch onderzoek op een vrijwel pijnloze, niet invasieve (geen operatie) manier een deel van het maagdarm-stelsel van uw hond of kat worden onderzocht. De endoscoop bestaat uit een flexibele slang van 1,4 meter lengte. In het uiteinde van de slang zit een camera, hiermee wordt digitaal een beeld naar de monitor gestuurd waarop de maag of de darmen van uw dier te zien zijn. Deze techniek (videoscopie) geeft een veel beter beeld dan de wat oudere techniek waarbij door een glasvezel wordt gekeken.

Endoscopisch onderzoek is niet erg belastend

Omdat we aan een dier niet kunnen vragen om stil te blijven liggen moet deze ingreep onder een lichte narcose plaatsvinden. Deze narcose hoeft niet erg diep te zijn omdat de ingreep zelf geen pijn doet. Vergeleken met een operatieve ingreep is endoscopische behandeling veel minder ingrijpend voor uw huisdier

Wanneer is endoscopisch onderzoek noodzakelijk

Endoscopisch onderzoek kan nodig zijn omdat uw dier al korte of langere tijd aan het braken of aan de diarree is. Ook kan het zijn dat u heeft gezien dat uw hond een voorwerp heeft opgegeten en nu braakt (of nog niet). Door endoscopie kan een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld een stuk tennisbal, uit de maag worden verwijderd zonder operatie.

Een tube met smeerkaas uit de maag van een hond gehaald zonder een snee te maken!  tube_kaas2

Een tube smeerkaas uit de maag van een hond, zonder operatie.

Via endoscopisch onderzoek kan de binnenzijde van de maag, de twaalfvingerige darm (duodenum) en het laatste deel van de dikke darm (colon) in beeld worden gebracht. Zo kunnen wij ontstekingen, poliepen of tumoren zien. Als dat nodig is kunnen er biopten genomen worden.

Uw huisdier mag meestal meteen weer mee naar huis

Vaak worden er naast het endoscopisch onderzoek ook nog andere onderzoeken gedaan, zoals bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek. In de meeste gevallen kan uw huisdier na de ingreep gewoon weer naar huis.