Sterilisatie kat
Vanaf een leeftijd van 6-7 maanden kunnen poezen krols worden. Katten kunnen zeker in de zomerperiode min of meer continu krols zijn. Wij adviseren dan ook om poezen te laten steriliseren. Dit kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de eierstokken (ovaria) weggehaald. Alleen als de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.
De voordelen van het steriliseren zijn:
- niet meer krols
- geen ongewenste dracht
- geen baarmoederontsteking of tumor
- minder kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.
De gezondsheidsvoordelen van de sterilisatie van een poes zijn voor de poes zo groot dat het ons advies is uw poes te laten steriliseren. Behalve natuurlijk als u een nestje wilt.
Hoewel we altijd spreken over een sterilisatie gaat het in werkelijkheid om een castratie aangezien de eierstokken weggehaald worden. Dierenartsen noemen dit een ovariëctomie, ovarium is een eierstok en ectomie betekent weghalen.
Als de baarmoeder verdikt is, door bijvoorbeeld een ontsteking, dan halen we de eierstokken en de hele baarmoeder weg. Dan spreek je van een ovariohysterectomie. Hysteros is de baarmoeder.
De operatie en daarna
Om uw kat te laten steriliseren maakt u eerst een afspraak. Voor de operatie moet de kat nuchter zijn, dus de avond ervoor mag hij niets meer eten vanaf 20:00, wel drinken. Op de ochtend van de operatie wordt uw poes opgenomen. Dit gebeurt meestal tussen 8:00 en 9:00 uur. De dierenarts onderzoekt het hart en de longen van uw poes, wij noemen dit een pre-anestetisch onderzoek. Als alles in orde is, krijgt uw poes een injectie met een narcosemiddel. Zodra zij slaapt, krijgt zij een pijnstillende injectie. Voorafgaand aan de sterilisatie scheert de assistente de buik van uw poes. Hierna wordt de buik is gewassen en gedesinfecteerd. Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buikwand geopend.
De eierstokken worden uit de buik gehaald, met een hechtdraad afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook weggehaald, dit is zelden noodzakelijk. Na het verwijderen van de ovaria wordt de buikwand in drie lagen gehecht: eerst de spierwand, dan de onderhuid en tot slot de huid zelf. De huid wordt onderhuids gehecht, aan de buitenzijde zitten meestal geen zichtbare hechtingen. Uw poes krijgt afhankelijk van uw keuze een kraagje of een medical petshirt mee.
Na de operatie controleert onze assistente de lichaamstemperatuur van uw poes. Om 13:00 kunt u bellen en een afspraak maken voor het ophalen.