https://www.facebook.com/Dierenkliniek-Soesterberg-252294781590204/

Page content

Laat je kat puzzelen!

Katten die middels een ‘eetpuzzel’ moeite moeten doen om hun eten te krijgen, zijn gezonder en gelukkiger.

Een team van Amerikaanse dierenartsen en kattendeskundigen verrichtten onderzoek naar huiskatten. Huiskatten zijn verwant aan de Afrikaanse wilde kat en hebben nog steeds hun oerinstinct. voerbal-katZe zijn gewend om te jagen voor hun eten. De meeste binnenkatten die hun voer voorgezet krijgen zonder er iets voor te hoeven doen, worden dik en hebben meer kans op gezondheidsproblemen zoals blaasinfecties en diabetes. Ook vertonen deze katten vaker problematisch gedrag zoals het krabben aan meubels of plassen in huis.

Het gebruik van ‘eetpuzzels’ is volgens de wetenschappers een eenvoudige manier om gezondheids- en gedragsproblemen te voorkomen bij katten. Dit concluderen ze op basis van observaties van dertig katten. voerbakje-puzzel-katDe puzzels stimuleren het jachtinstinct, verlagen het stressniveau van de kat en stimuleren de beweging. Zo bleek een obese kat na een jaar 20% van het lichaamsgewicht verloren te hebben en werd een agressieve kat stukken rustiger.

Eetpuzzels kunnen zelf gemaakt worden, bijvoorbeeld door een aantal kattenbrokjes te verstoppen in een doos met een gat erin, in een halfdichte papieren zak of met lege wc-rollen. Het grootste effect wordt bereikt als de kat al zijn maaltijden in deze vorm krijgt aangeboden. zelfgemaakte-kattenpuzzel Met een beetje creativiteit kan de katten-eigenaar de gezondheid en het welzijn van zijn huisdier stimuleren.